نگاهی به فیلم زیر پوست شب

نگاهی به فیلم زیر پوست شب

  • بازیگران: مرتضی عقیلی ـ سوزان گیلبر و …
  • نویسندگان: فریدون گُله ـ جهانگیر صالحی
  • کارگردان: فریدون گُله
  •  ۹۵ دقیقه؛ محصول ایران؛ سال۱۳۵۳
  • ستاره ها: ۴/۵ از ۵                                     

 

جامعه ی بسته

 

خلاصه ی داستان: قاسم جوان علاف و ولگردی ست که تمام روز و شب را در خیابان ها ول می چرخد و دنبال دختر مردم راه می افتد. در همین ولگردی ها، با دختر جوان آمریکایی مواجه می شود که به او روی خوش نشان می دهد. آنها با زبان اشاره با هم حرف می زنند و در همین اشاره ها، قاسم متوجه می شود دختر همین امشب به سمت آمریکا پرواز دارد. قاسم سعی می کند در فرصتی که برایش باقی مانده، هر طور شده اتاق خالی گیر بیاورد و با دختر توریست خلوت کند. اما به هر جا سر می زند، با مشکل مواجه می شود …

یادداشت: داستانی ساده و در عین حال درگیرکننده و کاملاً نمادین که حرفش را به درستی به بیننده منتقل می کند. گله با پرداخت این داستان ظاهرا ساده، به تفاوت طبقه ی فقیر و غنی می پردازد و از این طریق، نشان می دهد که یک آدم بی چیز و فقیر و بدبخت، حتی برای طبیعی ترین حق خود که می تواند رابطه با جنس مخالفت باشد هم هیچ امکانی ندارد. گله جامعه ای را ترسیم می کند که مردمش با نام ناموس پرستی و غیرت هیچ حاشیه ی امنی برای آدم بدبختی مثل قاسم باقی نمی گذارد. آنها همه جا هستند و قاسم را از کارش باز می دارند. هیچ خلوتی در این جامعه برای او وجود ندارد. حتی وقتی قاسم در فکرش، خود و دختر را روی تخت خواب پشت ویترین مغازه ی مبل فروشی می بیند، باز هم نگاههای خیره ی مردم را از پشت ویترین شاهدیم که به او نگاه می کنند و اجازه ی لذت بردن را به او  نمی دهند. این تنها پسران پولدار مردی که مادر قاسم برایش کار می کند هستند که فرصت لذت بردن از دختر را می یابند و او را با خود به ویلایشان می برند، کامجویی می کنند و آخر سر هم ولش می کنند در خیابان. اینکه این دختر خارجی ست و هیچ گاه نمی تواند با قاسم ارتباط کلامی برقرار کند مشخصا به دلیل آن است که گله می خواهد اینگونه این دو نفر به دام احساسات گرایی نیفتند و البته تماشاگر هم تعبیری غیر از کام بردن از جنس مخالف بدون دخالت احساسات و عواطف در سر نپروراند. شاید اگر از بازیگر زن فیلم بازی بهتری شاهد بودیم، فیلم از این چیزی که هست بهتر هم می شد اما در همین حد هم شاهد اثری هستیم سرپا با موضوعی جذاب و کاملاً ملموس.

                وقتی در یک جامعه ی بسته، کلماتی انتزاعی، بار معنایی بیش از حد به خود بگیرند ...

وقتی در یک جامعه ی بسته، کلماتی انتزاعی، بار معنایی بیش از حد به خود بگیرند …

۹ دیدگاه به “نگاهی به فیلم زیر پوست شب”

  1. farshad گفت:

    دانلود فیلم زیر پوست شب

  2. محمد امین گفت:

    با سلام
    من این فیلم رو ندیدم ، ولی از خود آقای گله شنیدم که درباره این فیلم توضیح دادن.
    موضوع این فیلم واقعا زیباست و به درد های جامعه اشاره میکنه و خیلی چیزهارو زیر سوال می بره.
    ای کاش که نسخه ای از این فیلم الان موجود بود.
    روح آقای فریدون خان گله شاد باشه.
    واقعا هنرمند بودن واقعا.

    • damoon گفت:

      سلام
      نسخه ی بسیار کم کیفیتی از فیلم موجود است. مثل خیلی از فیلم های خوبِ دیگرِ قبل از انقلاب که دیگر کم کم دارند می پوسند و از بین می روند و کسی هم برایش مهم نیست که ترمیم شان کند. ممنون از شما.

    • فرزاد شیرازی گفت:

      دوست عزیز شما این فیلم و در یوتیوب با کیفیت نسبتا خوب میتونید ببینید،

  3. پوریا گفت:

    مهمترین نکته ی این فیلم که کاملن تطابق داشته با متن ترانه ی بوی خوب گندم که قرار بود در این فیلم گنجانده بشه و میسر نشد….

  4. محمدحسین گفت:

    خود مرحوم گله گفته بود من می خواستم نشان بدهم که حتی آن سوسک که در تیتراژ ابتدای فیلم نشان داده می شود هم برای خودش سرپناهی دارد اما قهرمان داستان از همان هم محروم بود

پاسخ دادن

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سینمای خانگی من – نقد و بررسی فیلم